zdravstvena korist
Zdravstvena korist

Zdravstvena korist

Efekti inulina i oligofruktoza na organizam

Inulin i oligofruktoza (fruktani) smatraju se funkcionalnim sastojcima hrane jer utiču na fiziološke i biohemijske procese u organizmu, što rezultira boljim zdravljem i smanjenjem rizika od mnogih bolesti.[1] [2]

Mnoge studije su dokazale da fruktani

  • mogu povećati dobre, a smanjiti patogene bakterije u crevima,
  • regulistati pokretljivost digestivnog trakta,
  • smanjiti rizik od osteoporoze (povećavaju apsorpcije minerala: kalcijuma, gvožđa i dr.),
  • regulišu nivoe hormona insulina i glukagona, odgovornih za metabolizam ugljenih hidrata i lipida i snižavaju nivo šećera u krvi,
  • održavaju nivo azota u telu, jer efikasno snižavaju nivo uree i mokraćne kiseline u krvi;
  • u dozi 4–15 g/dan kod zdravih ljudi smanjuju zatvor, i kod novorođenčadi u prvim mesecima života,
  • smanjuju rizik nastanka raka debelog creva.

Inulin i FOS pomažu u lečenju Alchajmerove bolesti

Istaživanja na blizancima u medici imaju važnu ulogu jer blizanci imaju sličnu genetiku, slično odrastanje, sličan mentalni i fizički sklop, pa se ti faktori mogu isključiti kao relevantni. Zbog toga je lakše utvrditi da li je za rezultat zaista zaslužan faktor u ishrani koji se ispituje.

Studija je obuhvatila 36 blizanačkih parova koji su bili stariji od 60 godina. Svaki par je nasumično raspoređen u dve grupe. Jedan od blizanaca je primao suplement vlakana, a drugi je primao placebo – svakoga dana tokom 12 nedelja. Ni tim istraživača, ni učesnici nisu znali šta je ko dobio, dok analiza nije bila završena (to se zove dvostruko slepa studija).

„Uzbuđeni smo što vidimo dobre promene za samo 12 nedelja. Ovo otkriće obećava novu epohu u lečenju Alchajmera i poboljšanju kognitivnih funkcija mozga u starijoj populaciji“, izjavila je sa ponosom autorka studije dr Meri Ni Loklajn, sa Kings Koledža u Londonu. [3]

Više o ovoj studiji: Breaking news in Medicine – Alchajmerova bolest se leči prebioticima

Inulin umanjuje rizik od raka debelog creva

Prema rezultatima brojnih studija, inulin može da umanji rizik od raka debelog creva. British Journal of Nutrition je 2005. godine objavio sledeće rezultate u vezi sa antikancerogenim svojstvima inulina. Od ukupno 29 grupa učesnika eksperimenta (pacovi) sa prekursorima kolorektalnog karcinoma ili već razvijenim tumorima debelog creva, pokazalo se da inulin može značajno (u 26 od 29 grupa) doprineti smanjenju rizika od raka ili regresiji tumora. Mogli su se postići još bolji rezultati ukoliko je u tretmanu inulin bio u kombinaciji sa probiotikom.

Naučnici su objasnili da se fermentacijom inulina proizvodi supstanca (uključujući masne kiseline kratkog lanca) koja sprečava štetne efekte raznih zagađivača u crevima, čime se blokira rast malignih ćelija i čak inhibiraju metastaze. Prema autorima, inulin se može s pravom svrstati u zaštitni faktor protiv raka debelog creva. [4]

Novija studija iz 2013. godine pokazala je da inulin kod životinja sa oštećenom sluzokožom creva i  poremećenom crevnom flotom smanjuje rizik od raka debelog creva.[5]

Inulin je smanjio broj štetnih bakterija i povećao broj dobrih bakterija. Nivo masnih kiselina kratkog lanca je porastao, a aktivnost enzima beta-glukuronidaze se smanjila (enzim koji dovodi do apsorpcije toksičnih supstanci preko crevne sluzokože u krvotok, a može i da prouzrokuje razvoj agensa koji uzrokuju rak u crevima). Povišeni nivoi beta-glukuronidaze ukazuje na povećan rizik od raka debelog creva.

Inulin jača imunološki sistem

Jačanje i regulisanje imunološkog sistema je još jedan od zadataka inulina. Inulin štiti i od autoimunih bolesti koje su danas toliko raširene, uključujući hronične inflamatorne bolesti creva Kronova bolest i ulcerozni kolitis…

Inulin stimuliše stvaranje i oslobađanje važnih supstanci imunološkog sistema, kao što su interleukin-10 (IL-10) i interferon-gama koji se, nakon konzumiranja inulina, pojavljuju u velikom u limfnom tkivu creva (u Pajerovim pločicama, koje su važan deo imunološkog sistema).[6]

Ako u crevima ima malo IL-10, to može da izazove hroničnu zapaljensku bolest creva, kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis. S druge strane, interferon gama stimuliše imuni sistem i čini ga jakim protiv virusa i ćelija karcinoma.

Inulin može poboljšati zapaljenske bolesti creva

Journal of Nutrition je 2007. godine objavio studiju koja je ispitivala uticaj inulina na upale, crevne infekcije i sindrom propustljivti creva. Pokazalo se da je inulin veoma blagotvorno delovao na crevnu floru čak i u hroničnim zapaljenskim bolestima creva primećeno je povećavanje broja bifidobakterija i laktobakterija, sniženje pH creva i produkcija masnih kiselina kratkog lanca itd.

U studiji iz 2004. godine 18 pacijenata sa aktivnim ulceroznim kolitisom dobijalo je simbiotik (kombinacija prebiotika i probiotika – ovde Bifidobacterium longum) četiri nedelje. Primećen je smanjen stepen zapaljenja.[7]

Studija iz 2006. godine rađena na 10 pacijenata sa Kronovom bolešću pokazala je da su dodaci ishrani (15 g dnevno FOS-a; fruktani kratkog lanca) nakon tri nedelje izazvali pozitivne promene u crevnoj flori i smanjenje simptoma bolesti. Međutim, o upotrebi inulina (fruktan dužeg lanca) u zapaljenskim bolestima creva treba se posavetovati sa lekarom. [8]

Inulin može da reguliše metabolizam lipida

Inulin je dobra prateća komponenta u terapiji sneženja nivoa holesterola i triglicerida u krvi. Na osnovu metaanalize iz 2012. godine, kojom su obuhvaćeni rezultati do tada dostupnih studija, zaključeno je da inulin smanjuje nivo LDL holesterola, ukupnog holesterola i triglicerida kod ljudi sa povišenim parametrima. Ti parametri nisu smanjeni kod ljudi sa normalnim nivoom holesterola i masti u krvi, što govori da inulin deluje samo kada je potrebno![9]

2014. godine, objavljeno je i špansko istraživanje na 1.600 učesnika, koje je takođe pokazalo da rastvorljiva dijetetska vlakna smanjuju nivo lipida u krvi.[10]

Sprečiti i poboljšati dijabetes pomoću inulina

Ako nedostaje insulin (ovog puta insulin, a ne inulin!) ili ako ne deluje pravilno (insulinska rezistencija), nivo triglicerida raste. Inulin može pomoći dijabetičarima u regulisanju metabolizma lipida, ali da ima i direktan pozitivan efekat na nivo šećera u krvi, pokazala je randomizovana, trostruko slepa studija iz aprila 2013. godine.[11]

U studiji je učestvovalao 49 dijabetičara tipa 2 koji su primali 10 grama inulina. Posle dva meseca u grupi koja je primala inulin šećer u krvi natašte bio je značajno niži (8%), kao i važni parametar HbA1 (10%), a vrednost malondialdehida je bila čak 37% niža nego u kontrolnoj grupi (malondialdehid je marker za oksidativni stres koji je kod dijabetičara posebno visok). U isto vreme, nivo antioksidansa u grupi koja je primala inulin bio je skoro 19 % viši.

Izgubite težinu sa inulinom

Fermentirani ugljeni hidrati kao što je inulin smatraju se prirodnim sredstvima za suzbijanje apetita koja dovode do smanjenog unosa hrane i, kao rezultat toga, gubitka težine ljudi sa prekomernom težinom.[12]

Budući da se dijabetičari često bore sa prekomernom težinom, inulin takođe može biti koristan u tom pogledu jer se često koristi u kontroli težine, što je pokazala i studija iz 2015. godine.[13]

Ovde se govori o ektopičnoj masti koja se skladišti u jetri, pankreasu i koja je opasnija od masnoća koje se skladište, na primer, na kukovima. Povećanjem ektopične masnoće povećava se rizik od rezistencije na insulin, a time i od dijabetesa tipa 2. Zanimljivo je da se pokazalo da je inulin u pomenutoj studiji doveo do smanjenja ektopičnih naslaga masti.

U studiji su učestovale  44 osobe sa predijabetesom koje su uzimale inulin 18 nedelja. Grupa koja je uzimala inulin smanjila je kilograme u odnosu na kontrolnu grupu, a ektopične masne naslage u jetri su se takođe smanjile u većoj meri. Ovaj uspeh je verovatno bio rezultat činjenice da inulin, između ostalog, povećava sitost i umanjuje apetit.

Inulin se širi u gastrointestinalnom traktu kada sa vodom formira gel i usporava pražnjenje želuca, a samim tim se smanjuje i apetit. To je potvrdilo kanadsko istraživanje iz 2016. godine na 19 žena sa zdravim navikama u ishrani, koje su dobijale 6 grama inulina sa jutarnjim jogurtom. One su prijavile znatno smanjenje apetita nakon samo osam dana tretmana inulinom.[14]

Inulin povećava apsorpciju kalcijuma i sprečava osteoporozu

Mnogo vlakana može inhibirati apsorpciju minerala iz creva. Ne i inulin. Ovde smo već predstavili studiju koja je pokazala koliko dobro inulin može da pospeši apsorpciju minerala i na taj način poboljša snabdevanje mineralima i zdravlje kostiju.[15]

U svojoj studiji iz 2012. godine, Jessica Campbell i njeni saradnici otkrili su da je primena inulina na pacovima rezultirala da životinje mogu bolje da apsorbuju kalcijum i magnezijum. Budući da su ta dva minerala izuzetno važna za kosti, Campbell i kolege preporučuju inulin kao dodatak ishrani za prevenciju i lečenje osteoporoze.[16]

Studija koja se pojavila u američkom časopisu za kliničku ishranu 2005. godine potvrdila je da i ljudi mogu imati koristi od tog svojstva inulina. Mlade žene (koje često pate od nedostatka kalcijuma) dobijale su 8 grama inulina dnevno godinu dana. U poređenju sa placebo grupom, utvrđeno je da je apsorpcija kalcijuma bila mnogo bolja u grupi koja je dobijala inulin. Posle godinu dana, gustina kostiju je bila veća u inulinskoj grupi nego u placebo grupi. Budući da rizik od osteoporoze u kasnijim godinama života zavisi naročito od zaliha kalcijuma u ​​adolescenciji, ima smisla uzimati inulin u mladosti.[17]

Veruje se da ovde inulin deluje i putem crevne flore. Jer što je crevna flora zdravija, crevna sluznica je zdravija – i zdrava crevna sluznica može da apsorbuje mnogo bolje i obimnije minerale koji se mogu preneti pravo u strukturu kostiju. Ako su u isto vreme dostupne dovoljne količine vitamina D i K, a dotična osoba i dovoljno vežba, gotovo ništa ne stoji na putu zdravim i snažnim kostima.

Inulin povećava apsorpciju gvožđa i pomaže u lečenju anemije

Istraživači iz 2008. godine su izvršili eksperiment (na svinjama – čiji su probavni sistem i fiziologija veoma slični probavnom sistemu ljudi), koji je pokazao da inulin povećava apsorpciju gvožđa, posebno iz hrane koja sadrži supstance koje inhibiraju apsorpciju gvožđa (normalno se iz soje i kukuruza mogu apsorbovati same količine gvožđa). Međutim, uz dodatak inulina u ishrani, apsorpcija gvožđa se povećala 28%, a poboljšale su se i vrednosti hemoglobina.[18] Druga studija iz 2012. godine (na pacovima) potvrdila je isti taj efekat inulina.[19]

Stoga se inulin može predložiti istovremeno sa suplementima gvožđa i/ili biljnom ishranom bogatom gvožđem kako bi se poboljšala apsorpcija gvožđa i sprečio nedostatak gvožđa.

Inulin ublažava zatvor kod dece i odraslih

Studija iz 2016. objavljena u Međunarodnom časopisu za nauku o hrani i ishrani pokazala je da se posle šest nedelja dnevnog unosa 2 grama inulina (u kombinaciji sa FOS-om) značajno poboljšalo stanje dece uzrasta od 2 do 5 godina koja pate od zatvora jer je prebiotik obezbedio mekšu konzistenciju stolice i time olakšao pražnjenje. U vodenom okruženju, inulin formira neku vrstu gela (kao i prah psilijuma ili čija semena), koji ima konzistenciju masti, tako da crevni sadržaj postaje gipkiji i klizaviji.[20]

Zatvor je čest problem i kod starijih ljudi. Studija sa 25 učesnika objavljena je u American Journal of Clinical Nutrition 1997. godine.

Tri nedelje 15 učesnika je primalo laktozu (mlečni šećer), dok je 10 uzimalo inulin. Početna doza od 20 grama dnevno povećavana je od devetog do jedanaestog dana na 40 grama i ta doza je ostala do kraja ista. Inulin je ublažio zatvor bolje od laktoze iako je njegov uticaj na crevnu floru varirao od osobe do osobe. Generalno, u grupi sa inulinom došlo je do porasta bifidobakterija, dok je broj enterokoka i enterobakterija smanjen. Laktoza je, s druge strane, dovela do suprotnog rezultata.[21]

U randomizovanoj, dvostruko slepoj studiji iz 2011. godine, objavljenoj u Međunarodnom časopisu za nauku o hrani i ishrani, subjekti su bili stariji ljudi koji pate od zatvora. Oni su, nakon 4 nedelje uzimanja 15 grama inulina dnevno, osetili jasno poboljšanje. Uočeno je povećanje posebno korisnih bifidobakterija. Iako su neki učesnici imali blagu nadutost, niko nije prestao da uzima inulin zbog toga.[22]

Rezime: efekti inulina

Inulin ukratko ima sledeća svojstva (kao što pokazuje i ovo delo):

  • poboljšava zdravlje creva i osigurava zdravu crevnu floru,
  • regeneriše crevnu sluznicu i sprečava sindrom curenja creva,
  • ima antiinflamatorni efekat,
  • jača imunološki sistem,
  • reguliše metabolizam lipida i nivo šećera u krvi,
  • smanjuje osećaj gladi i gojaznosti,
  • sprečava masnu bolest jetre razbijanjem ektopičnih naslaga masti,
  • štiti od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa,
  • poboljšava apsorpciju minerala,
  • obezbeđuje zdrav razvoj dece.

Moguće upotrebe inulina

S jedne strane, inulin je komponenta mnogih kapsuliranih probiotika, dok se s druge strane može uzimati i odvojeno, u obliku praha. Prednost uzimanja inulina u prahu je u tome što se može dozirati pojedinačno (u navedenim studijama se radilo o dozi od 8 do 15 grama dnevno), što sa probiotičkim kapsulama nije moguće dostići.

Procena EFSA (Evropska agencija za bezbednost hrane)

Prirodni inulin dobijen iz cikorije pogodan je za održavanje normalnog pražnjenja creva i povećanje učestalosti stolice ako se dnevno konzumira najmanje 12 grama. Većina ljudi će tolerisati dnevne količine do 30 grama bez previše problema. Međutim, kod osetljivih ljudi, manje od 10 grama dnevno može da izazove nadimanje ili dijareju – posebno ako se konzumira zajedno sa tečnom hranom.

Od 2014. godine Nemačko društvo za ishranu (DGE) daje sledeće informacije o dijetalnim vlaknima. Kada piše „izvor vlakana“, to znači najmanje 3 grama vlakana na 100 grama hrane. Kada piše „visok sadržaj vlakana“, hrana mora imati najmanje 6 grama vlakana u 100 grama. DGE preporučuje dnevni unos od najmanje 30 grama dijetalnih vlakana i naglašava da je raznovsna i uravnotežena ishrana sa mnogo biljne hrane (povrće, voće, integralne žitarice i mahunarke) čine prioritet zdrave ishrane.

Inulin i oligofruktoza su prirodno sadržani u određenim namirnicama, na primer mahunarkama, pšenici, cikoriji, artičokama, praziluku ili špargli. Zavisno od navika u ishrani, unos iz tih izvora kreće se od 3 do 11 grama dnevno.

Inulin, oligofruktoza i fruktani spadaju u takozvane FODMAP (fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli). Oni mogu dovesti do gastrointestinalnih problema zbog slabe apsorpcije u tankom crevu, njihove male molekularne veličine (osmotski aktivni) i brze fermentacije crevnih bakterija.

Važna napomena:
Ovaj članak je napisan na osnovu aktuelnih studija (u vreme objavljivanja), ali ne bi trebalo da se koristi za samodijagnozu ili samolečenje, tako da ne zamenjuje posetu lekaru. Uvek o bilo kojoj meri (bilo iz ovog ili drugog članka na sajtu) najpre razgovarajte sa svojim lekarom.

© Fett frei All rights reserved

Autorski sadržaj tekstova sa sajta prebiotik.rs je pod zaštitom Zakona o autorskim i srodnim pravima.
Ukoliko želite da objavite deo tekstova sa www.prebiotik.rs, potrebno je navesti izvor i link koji vodi ka originalnom članku.


[1]  Sabater-Molina M. Dietary fructooligosaccharides and potential benefits on health. J Physiol Biochem, sep 2009
[2] Kaur N, Gupta AK. Applications of inulin and oligofructose in health and nutrition. J Biosci, 2002; 27(7): 70314.
[3] Mary Ni Lochlainn, Effect of gut microbiome modulation on muscle function and cognition: the PROMOTe randomised controlled trial, Published: 29 February 2024,
[4] Pool-Zobel BL. Inulin-type fructans and reduction in colon cancer risk: review of experimental and human data. Br J Nutr, April 2005[5] Hijov E et al. Chemopreventive and metabolic effects of inulin on colon cancer development. J Vet Sci. 2013 Dec; 14(4): 387–393
[6] Mahmoud M Tawfick, Hualing XieChao ZhaoPing ShaoMohamed A Farag, Inulin fructans in diet: Role in gut homeostasis, immunity, health outcomes and potential therapeutics, Int J Biol Macromol, Epub 2022 Apr 2; 31;208:948-961
[7] Furrie E at al. Synbiotic therapy (Bifidobacterium longum/Synergy 1) initiates resolution of inflammation in patients with active ulcerative colitis: a randomised controlled pilot trial. Gut 2004
[8]  Lindsay Jo et al. Clinical, microbiological, and immunological effects of fructo-oligosaccharide in patients with Crohn’s disease. Gut 2006
[9] Zhuang Guo et al. Effects of Inulin on the Plasma Lipid Profile of Normolipidemic and Hyperlipidemic Subjects, A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Clinical Lipidology, April 2012
[10] Moreno FB et al. Soluble and insoluble dietary fibre intake and risk factors for metabolic syndrome and cardiovascular disease in middle-aged adults: the AWHS cohort. Nutr Hosp. Dezembar 2014
[11] Bahram Pourghassem Gargari et al. Effects of high performance inulin supplementation on glycemic control and antioxidant status in women with type 2  diabetes. . Diabetes Metabol J, April 2013
[12]  Slavin JL. Dietary fiber and body weight. Nutrition, March 2005
[13] Guess ND et al.,A randomized controlled trial: the effect of inulin on weight management and ectopic fat in subjects with prediabetes. Nutr Metab, Oktober 2015
[14] Heap S et al. Eight-day consumption of inulin added to a yogurt breakfast lowers postprandial appetite ratings but not energy intakes in young healthy females: a randomised controlled trial. Br J Nutr, Januar 2016
[15] LeeCole L. Legette et al. Prebiotics Enhance Magnesium Absorption and Inulin-based Fibers Exert Chronic Effects on Calcium Utilization in a Postmenopausal Rodent Model. Journal of Food Science, 2012
[16] Jessica Campbell et al. Prebiotics Enhance Magnesium Absorption and Inulin-based Fibers Exert Chronic Effects on Calcium Utilization in a Postmenopausal Rodent Model. Journal of Food Science, April 2012
[17] Abrams SA et al. A combination of prebiotic short- and long-chain inulin-type fructans enhances calcium absorption and bone mineralization in young adolescents. Am J Clin Nutr, August 2005
[18] US Department of Agriculture, Inulin May Help With Iron Uptake, Too. ScienceDaily, 7. January 2008
[19] Freitas Kde et al. High-performance inulin and oligofructose prebiotics increase the intestinal absorption of iron in rats with iron deficiency anaemia during the growth phase, September 2012
[20] Closa-Monasterolo et al. The use of inulin-type fructans improves stool consistency in constipated children. A randomised clinical trial: pilot study. International Journal of Food Sciences and Nutrition 2016
[21] Kleesen B et al. Effects of inulin and lactose on fecal microflora, microbial activity, and bowel habit in elderly constipated persons. Am J Clin Nutr 1997
[22] Marteau P et al. Effects of chicory inulin in constipated elderly people: a double-blind controlled trial. Int J Food Sci Nutr, Mrz 2011

error: Content is protected !!