uloga prebiotika
Efekti prebiotika

Efekti prebiotika

Zbog mnogobrojnih pozitivnih efekata prebiotici se sve više primenjuju u savremenoj terapiji kod lečenja kardiovaskularnih, metaboličkih, neuroloških, pa i psihičkih bolesti. Glavni pozitivni efekti prebiotika su:

  • Pozitivno utiču na crevnu floru. Deluju preventivno i protektivno na stomačne tegobe, metaboličke bolesti.
  • Pozitivno utiču na probavu i u slučaju zatvora i dijareje ili posle primene antibiotika.
  • Sprečavaju nagle skokove šećera u krvi, čime održavaju nivo glukoze u krvi stabilnim duže vreme.
  • Obezbeđuju duži efekat sitosti usled odloženog pražnjenja želuca i dužeg zadržavanja hrane u crevima.
  • Smanjuju i usporavaju resorpciju šećera i masti, što je posebno važno za dijabetičare, osobe sa povišenim vrednostima masnoća u krvi i prekomernom telesnom težinom.
  • Smanjuju nivo holesterola jer pospešuju stvaranje žučnih kiselina, za šta je potreban holesterol.
  • Prebiotici utiču i na bolju resorpciju vitamina i minerala, smanjenje patogenih klica u crevima i rizika od raka debelog creva.

Dijetalna vlakna za prevenciju raka

U studiji Univerziteta Harvard (metaanaliza) koja je objavljena u časopisu Cancer u aprilu 2020. godine, analizirano je dvadeset dostupnih studija na ovu temu. Rezime studije je bio da je manja verovatnoća da će žene razviti rak dojke ukoliko praktikuje ishranu bogatu dijetetskim vlakima i da posebno rastvorljiva vlakna mogu smanjiti taj rizik.[1]

Neke ranije studije su pokazale da ishrana bogata vlaknima u mladosti može smanjiti kasniji rizik od raka dojke, debelog creva, prostate i drugih oblika te bolesti.

Najnoviji rezultat međunarodne studije poznate kao CAPP2, objavljen 25. jula 2022. godine, glasi da dvogodišnja redovna dnevna doza otpornog skroba (rezistentnog dekstrina) smanjuje širenje raka gornjih delova digestivnog trakta za više od 60%, uključujući karcinom jednjaka, želuca i pankreasa. Ovo saznanje je važno posebno zbog toga što se karcinomi gornjeg dela digestivnog trakta često teško dijagnostikuju i uglavnom otkrivaju u poodmakloj fazi. Ustanovljeno je da ovaj zapanjujući efekat traje čak deset godina nakon prestanka unosa prebiotika.[2]

Smatra se da rezistentni skrob može da smanji razvoj kancera menjanjem bakterijskog metabolizma žučnih kiselina i smanjenjem vrsta žučnih kiselina koje mogu oštetiti našu DNK i na kraju izazvati rak. 

Vlakna povećavaju gustinu kostiju

Možda zvuči logično da ishrana bogata vlaknima može (zbog velike prisutnosti u crevima) da spreči apsorpciju raznih minerala, između ostalih, kalcijuma i magnezijuma, koji su veoma važni za zdravlje naših kostiju. Međutim, to nije tačno. Naprotiv!

U studiji objavljenoj 2017. godine, u kojoj su učestvovala 653 muškarca i 843 žene čija je ishrana bila bogata vlaknima, pokazalo se da takva ishrana štiti muškarce od gubitka koštane mase sa godinama, ali nije utvrđen značajan uticaj dijetetskih vlakana na gustinu kostiju žena, odnosno uticaj nije bio ni zaštitan ni štetan.[3]

Prebiotici pomažu deci sa povećanom težinom 

Prebiotici bi zbog prijatnog slatkog ukusa mogli biti od izuzetne pomoći u borbi protiv široko rasprostranjene gojaznosti među decom i dugoročno pomoći u gubitku težine.

U studiji objavljenoj u junu 2017. u časopisu Gastroenterology, Američkog gastroenterološkog udruženja (AGA), istraživači su prikazali impresivan učinak unosa prebiotika u ishranu dece – deca mogu da izgube na težini, bez promene ishrane![4]

Kanadski istraživači sa Univerziteta u Kalgariju sproveli su prvu randomizovanu i placebom kontrolisanu studiju u kojoj je bilo moguće pokazati da unos prebiotika može da promeni crevnu floru dece sa prekomernom težinom na tako pozitivan način da su deca smršala veoma uspešno. [5]

Studija  je uključila 42 zdrave gojazne dece uzrasta između 7 i 12 godina, koje su istraživači podelili u dve grupe. Tokom 16 nedelja jedna grupa je dobijala prebiotik, dok je druga primala samo placebo. Prebiotik se sastojao od dva prebiotički aktivna sastojka: inulina i oligofruktoze, koji su se uzimali u obliku praha pomešanog sa vodom. Deca nisu morala da rade ništa više od uzimanja prebiotičkog praha jednom dnevno. Rezultati su, prema rečima direktorke studije prof. dr Railene A. Reimer, bili skoro neverovatni, prosto fantastični.

Na osnovu rezultata dobijenih posle četiri meseca, istraživači su izneli prepostavku da bi prebiotička grupa dobijala 3 kilograma godišnje, što se smatra, shodno rastu i razvoju, normalnim povećanjem za tu  starosnu grupu. S druge strane, placebo grupa bi dobijala 8 kilograma godišnje i samim tim bi i rizik od kontinuiranog gojenja bio veći (osim, ​​naravno, ako se nešto u njihovoj ishrani i načinu života ne bi promenilo). Istraživači su uspeli da dokažu da su prebiotici izazvali vrlo specifičnu promenu u crevnoj flori, koja nije primećena u placebo grupi.

Ovo je prva studija koja je istražila i opisala promene u sastavu mikrobioma koje su nastale nakon primene prebiotskih preparata kod dece koja imaju prekomernu težinu i gojaznost. „Ova studija pokazuje da prebiotici mogu biti od enormnog uticaja u borbi protiv gojaznosti koja danas pogađa decu razvijenog sveta“, reči su dr Geoffrei A. Preidis iz Američke asocijacije gastroenterologa (AGA), centra koji radi aktivna istraživanja u domenu mikrobioma. „Nadam se da će nastavak istraživanja u sferi prebiotika dovesti do nove strategije lečenja gojaznosti, a budućnost će tek pokazati koliko će pozitivne promene crevne flore koristiti ozdravljenju ljudi“, zaključuje ovaj profesor.[6]

Prednosti prebiotičke terapije kod dece

Onaj ko je bio gojazan kao dete obično je gojazan i kao odrasla osoba i to je rani faktor rizika za razne bolesti povezane sa gojaznošću. Zbog toga je najvažnija rana intervencija – da se još u detinjstvu steknu zdrave navike u ishrani. Prebiotici nisu skupi, lako se uzimaju i veoma su jednostavna terapijska mera u borbi sa gojaznošću. Inulin i oligofruktoza imaju glatku konzistenciju i prijatan, blago slatkast ukus, što je vrlo važno u terapiji dece jer ne pružaju otpor njihovom uzimanju (što je često slučaj sa drugim „zdravim“ stvarima). Pozitivna promena u crevnoj flori izazvana prebioticima uticala je na smanjenje telesne masti kod gojazne dece.

Yacon sirup – šta je to?

Yacon sirup je zdrav zaslađivač koji se uglavnom sastoji od oligofruktoze. Yacon je koren sličan slatkom krompiru iz Južne Amerike koji se u Peruu koristi u ishrani ljudi stotinama godina. Iz sokova korena yacona ekstrahuje se tamni sirup (sličan javorovom sirupu ili melasi) koji se može koristiti kao zaslađivač. Može se, na primer, koristiti za pripremu ukusnih i zdravijih deserata za decu.

Dijetalna vlakna kao dodatak ishrani!

Ako smatrate da vaše dete ne dobija dovoljno vlakana ishranom, u ishranu im možete dodati prebiotik koji je bogat vlaknima ili kombinaciju više prebiotika, što je i za peporuku!

Važna napomena: Ovaj članak je napisan na osnovu aktuelnih studija (u vreme objavljivanja), ali ne bi trebalo da se koristi za samodijagnozu ili samolečenje, tako da ne zamenjuje posetu lekaru. Uvek o bilo kojoj meri (bilo iz ovog ili drugog članka na sajtu) najpre razgovarajte sa svojim lekarom.

© Fett frei All rights reserved

Autorski sadržaj tekstova sa sajta prebiotik.rs je pod zaštitom Zakona o autorskim i srodnim pravima.
Ukoliko želite da objavite deo tekstova sa www.prebiotik.rs, potrebno je navesti izvor i link koji vodi ka originalnom članku.


[1] Maryam S. Farvid, Nicholas D. Spence, Michelle D. Holmes, Junaidah B. Barnett. Fiber consumption and breast cancer incidence: A systematic review and meta-analysis of prospective studies. Cancer, April, 2020; DOI: 10.1002/cncr.32816

[2]  Mathers John C. Cancer Prevention with Resistant Starch in Lynch Syndrome Patients in the CAPP2-Randomized Placebo Controlled Trial: Planned 10-Year Follow-up, Sept 01 2022 

[3] Dai Z, Felson DT et al. Association between dietary total fiber and bone loss in the Framingham Offspring Study. The FASEB Journal April 2017.

[4] American Gastroenterological Association, Prebiotics reduce body fat in overweight children, ScienceDaily, 7. Juni 2017, (Präbiotika reduzieren Körperfett bei übergewichtigen Kindern)

[5] Nicolucci, Alissa C., Megan P. Hume, Ins Martnez, Shyamchand Mayengbam, Jens Walter, Raylene A. Reimer. Prebiotic Reduces Body Fat and Alters Intestinal Microbiota in Children With Overweight or Obesity. Gastroenterology 2017 (Präbiotika reduzieren Körperfett und verändern die Darmflora bei Kindern mit Übergewicht oder Adipositas)

[6] American Gastroenterological Association, Prebiotics reduce body fat in overweight children, ScienceDaily, 7. Juni 2017, (Präbiotika reduzieren Körperfett bei übergewichtigen Kindern)

error: Content is protected !!