nezeljeni efekti
Neželjeni efekti

Neželjeni efekti prebiotika

Ako nikada niste uzimali prebiotike kao što su inulin i oligofruktoza, onda počnite sa malim količinama jer se mogu pojaviti nadimanja i slični digestivni problemi. Ovo se posebno odnosi na osobe koje pate od intolerancije na fruktozu, sindroma iritabilnog creva ili drugih crevnih bolesti. U ovom slučaju, najbolje je prvo da razgovarate sa svojim lekarom.

Važna napomena

Ovaj članak je napisan na osnovu aktuelnih studija (u vreme objavljivanja), ali je namenjen široj publici i nikako ne bi trebalo da se koristi za samodijagnozu ili samolečenje. Bez obzira na to što ste negde nešto pročitali ili videli uvek prvo porazgovbarajte i poslušajte profesionalni savet vašeg lekara, jer je svaki čovek pojedinac, koji ima svoje osobenosti koje mogu biti izvan opšte prihvaćene prakse.

Detoksikaciona svojstva vlakana

Iako EFSA (Evropska agencija za bezbednost hrane) uvek reaguje na zdravstvene izjave tipa „detoksikacija“, jer da bi nešto nosilo taj epitet, mora da postoje naučni dokazi koji govore tačno šta se i čime čisti.

Više studija je iznelo rezultate da biljna vlakna automatski apsorbuju toksine, metaboličke otpadne produkte, žučne kiseline, itd. na svom putu kroz creva i izlučuju ih sa stolicom. [1] [2]

Detoksikaciona svostva pektina, odnosi se na članak koji objašnjava svojstva detoksikacije pektina, vlakna koje se nalazi u jabukama i drugom voću).

Vlakna i nadimanje

Dijetalna vlakna mogu dovesti do nadimanja, najčešće u sledećim slučajevima:

  • ako se hrana pogrešno pripremi (mahunarke pre kuvanja potopiti 24-48 sati, vodu od natapanja pre kuvanja baciti i mahunarke naliti svežom vodom
  • ako se jede prebrzo, naglo poveća količina unesene hrane, nedovoljno žvaće
  • ako postoji intolerancije, koje ukazuje na već prisutnu bolest u crevima (intolerancije, sindrom iritabilnog creva itd.).

Kada je u pitanju intolerancija, međutim, upitno je da li ima smisla dodatno smanjiti dijeteteska
vlakna (a samim tim i brojne namirnice bogate vitalnim supstancama) ili bi bilo bolje da se problem uhvati u koštac i sprovodi druge mere kako bi se što pre prevazišla intolerancija.

Vlakna i divertikule

Divertikul predstavlja patološko, češće hronično, vrećasto izbočenje sluznice digestivnog trakta koje je najčešće pod upalom. Klinička slika može biti blaža, srednje teška, pa do teških stanja koje mogu ugroziti život usled jakih infekcija, pojave propustljivosti ili pucanja creva.

Često se u takvim slučajevima preporučuje dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a. (Fermentabilni Oligosaharidi, Disaharidi, Monosaharidi i Polioli). FODMAP su namirnice izuzetno bogate vlaknima koje mogu kod određenih ljudi izazivati bol u stomaku, nadimanja i sl. To su najčešće: luk, pečurke, jabuke, suvo voće, mlečni proizvodi, mahunarke, itd.

Ako patite od prekomernog stvaranja gasova kada jedete hranu bogatu vlaknima, onda je dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a takođe bolja opcija u akutnoj fazi. [3]

S druge strane, studija iz 2019. godine koja je koristila podatke od preko 50.000 žena otkrila je da voće (jabuke, kruške, šljive) i proizvodi od žitarica mogu smanjiti rizik od divertikulitisa. [4]

Sve u svemu, preporuka je početi sa manjim dozama i nastavite iskustveno na način koji najbolje odgovara vašoj trenutnoj situaciji. U slučaju divetikuloze potreban je posavetovati se sa lekarom u vezi ishrane bogate dijetetskih vlaknima.

Pažnja kod konzumiranja vlakana

  • Ukoliko jedete hranu bogatu vlaknima i pri tome uzimate dijetetske suplemente sa visokim sadržajem vlakana (npr. prašak ljuske psilijuma, laneno seme, pektin od jabuke, chia semenke.), vodite računa da unosite dosta vode i tečnosti. U suprotnom, vlakna se mogu skupiti i blokirati u crevima i iritirati creva.
  • Kada kupujete hleb, dajte prednost kiselom testu ili fermentisanom hlebu.
  • Ako želite da uzimate mekinje kao dodatak sa visokim sadržajem vlakana, izaberite ovsene mekinje umesto pšeničnih, jer je u ovsenim mekinjama, odnos nerastvorljivih i rastvorljivih vlakana mnogo bolji (10 % nerastvorljivih). U isto vreme, pšenične mekinje obezbeđuju samo malu količinu rastvorljivih dijetetskih vlakana (pšenične mekinje sadrže 50% nerastvorljivih vlakana)
  • Mahunarke su lakše svarljive ako ih potopite u vodu 12 do 48 sati pre kuvanja, bacite vodu za namakanje i koristite svežu vodu za kuvanje.
  • Pseudožitarice (proso, heljda, amarant, kinoa, kanihua, teff, itd.) – dobro isperite pre pripreme, potopite preko noći i bacite vodu za namakanje

[1] Berglund M, Akesson A, Nermell B, Vahter M. Intestinal absorption of dietary cadmium in women depends on body iron stores and fiber intake. Environmental Health Perspectives. 1994;102(12):1058–1066.

[2] Asagba SO. Role of diet in absorption and toxicity of oral cadmium—a review of literature. African Journal of Biotechnology. 2009;8(25)

[3] Yoshiharu Uno, Jennifer C van Velkinburgh, Logical hypothesis: Low FODMAP diet to prevent diverticulitis, World J Gastrointest Pharmacol Ther. Nov 6, 2016; 7(4): 503-512

[4] Ma W, Nguyen LH et al., Intake of Dietary Fiber, Fruits, and Vegetables and Risk of Diverticulitis, American Journal of Gastroenterology, September 2019

error: Content is protected !!