Akacija

Akacija vlakna

Prašak dobijen iz suptropskog bagrema Acacia Senegal je poseban iz mnogo razloga. U zemljama Evrope poznat je kao drvo arapske gume. Dobijanje sirovine odvija se po najvišim standardima i ekološkim uslovima, jer se drva ne seku, već se sok / smola bagrema (koji izlazi iz izgrebanih stabala i grana) pažljivo sakuplja i suši. Dobijene granule se zatim sitno melju.

Kao rezultat dobija se prašak izuzetno bogat rastvorljivim vlaknima koji se može piti rastvoren u vodi ili se umešati u jela. Prašak je bez boje, ukusa i mirisa, besprekorne konzistencije i finoće. Velika prednost ovog praška je da ga zbog svoje fine strukture, mogu koristiti i osobe koje imaju dijagnozu iritabilnog kolona (IBS) i (za razliku od inulina, na primer) prilagođen je i za osobe koje imaju intoleranciju na fruktozu!

Zvanično se preporučuje dnevni unos vlakana od najmanje 30 g vlakana. Vlakna akacije se sastoje od 80 do 90 % vlakana, tako da dnevna doza od 10 g može da obezbedi trećinu ukupne preporučene dnevne doze vlakana.

Prebiotička vlakna u prisustvu vode bubre (vlakna akacije manje bubre od drugih prebiotičkih vlakana), zatim formiraju gel koji štiti crevnu sluzokožu. Osim toga time se povećava zapremina stolice, i podstiču varenje. Vlakna akacije retko izazivaju nadimanje osim ako se konzumiraju previše (više od 30 g, iako je doza koja može izazvati neželjene efekte naravno veoma individualno).

Prašak akacije se sastoji iz rastvorljivih vlakana arabinogalaktana (struktura polisaharda), koji se sastoji od arabinoze i galaktoze. Ima jak prebiotički efekat na crevnu floru, a posebno promoviše rast laktobakterija i bifidobakterija i razvoj zdrave crevne flore.(1)

U članku iz 2021. godine na temu „Kako arapska guma može da pomogne kod metaboličkih bolesti“ piše da vlakna akacije smanjuju rast štetnih crevnih bakterija kao što su Escherichia coli i veoma opasne bakterije Clostridium difficile. S toga imaju jak antiinflamatorni efekat u crevima, pomažu u jačanju crevne barijere, što je posebno važno kod osoba koje imaju sindrom propustljivih creva.(2)

Prašak akacije se često dodaje drugim prebioticima (naprimer inulinu), da bi ublažio moguću pojavu nadimanja i gasova kod ljudi sa problemom iritabilnih creva (IBS)- čak šta više prašak akacije ublažava ove neželjene efekte.(3)

Prebiotička vlakna se uz pomoć crevnih bakterija razlažu pri čemu se oslobađaju kratkolančane masne kiseline (u prvom redu butirate) unutar digestivnog trakta, koje doprinose zarastanju povreda sluzokože creva, i smanjuju rizik od daljih gastrointestinalnih oboljenja, npr. rizik od sindroma iritabilnog creva, inflamatornih bolesti creva, divertikuloza, zatvora, i raka debelog creva.(4)

U studiji sa 130 pacijenata sa sindromom iritabilnog creva je dobijalo ili samo jogurt ili jogurt sa vlaknima akacije (uz dodatnu porciju probiotičkih kultura) dva puta dnevno tokom 8 nedelja. U drugoj grupi pacijenti su se na kraju osećali znatno bolje nego u grupi koja je koristila samo jogurt, ali to je svakako bilo i zahvaljujući probiotičkim bakterijama.(5)

U izveštaju iz 2021. godine, prašak australijskog bagrema (Acacia picnantha) je delovao bolje od standardnih antacida za smanjenje simptoma refluksa preko noći.(6)

60-godišnji pacijent je prvobitno primao PPI (blokatore kiseline) u trajanju od 8 nedelja. Međutim, nakon prekida, simptomi su se ponovo vratili. Pacijent je konzumirao prašak akacije 5-15 g posle večere. Posle samo 5 do 15 minuta osetio je poboljšanje. Nije bilo neželjenih efekata.

Generalno važi pravilo da rastvorljiva vlakna snižavaju holesterol i zato se smatra da imaju pozitivan efekat na rizik od pojave kardiovaskularnih boleti. U dvostruko slepoj studiji iz 2017. godine, učesnici su bili: 100 osoba sa dijagnozom dijabetes tipa 2 koji još nisu uzimali insulin, ali su uzimali lekove za smanjenje šećera u krvi.

Tokom studije učesnici su dnevno dobijali 30 g vlakana akacije dok je druga drupa primala placebo tokom 3 meseca. U interventnoj grupi se nivo šećera u krvi natašte kao i dugotrajni šećer u krvi (HbA1c) značajno smanjio. LDL holesterol je opao za skoro 6%, trigliceridi za skoro 11%, dok je „dobar“ holesterol (HDL) porastao za skoro 20%. Čak se i BMI za 2% smanjio.(7)

Sudije na miševima su pokazale da vlakna akacije tj. polisaharid arabinogalaktan u kombinaciji sa kurkumom značajno smanjuje rast ćelija raka dojke bez negativnog uticaja na zdrave ćelije! Istraživači smatraju da bi ova kombinacija morala da privuče pažnju zvaničnika kod budućih terapijskih koncepata u lečenju raka.(8)

Izvori:

(1) Alarifi, S., Bell, A., & Walton, G. (2018). In vitro fermentation of gum acacia – impact on the faecal microbiota. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 69, 696 – 704

(2) Saha, M., & Dey, P. (2021). Pharmacological benefits of Acacia against metabolic diseases: intestinal-level bioactivities and favorable modulation of gut microbiota.. Archives of physiology and biochemistry, 1-17 

(3) Goetze, O., Fruehauf, H., Pohl, D., Giarrè, M., Rochat, F., Ornstein, K., Menne, D., Fried, M., & Thumshirn, M. (2008). Effect of a prebiotic mixture on intestinal comfort and general wellbeing in health.. The British journal of nutrition, 100 5, 1077-85

(4) Guan ZW, Yu EZ, Feng Q. Soluble Dietary Fiber, One of the Most Important Nutrients for the Gut Microbiota. Molecules. 2021 Nov 11;26(22):6802.

(5) Min YW, Park SU, Jang YS, Kim YH, Rhee PL, Ko SH, Joo N, Kim SI, Kim CH, Chang DK. Effect of composite yogurt enriched with acacia fiber and Bifidobacterium lactis. World J Gastroenterol. 2012 Sep 7;18(33):4563-9.

(6) Hurr, T., & Hurr, N. (2021). Acacia pycnantha and gum arabic an alternative to antacids and proton pump inhibitors in the management of gastroesophageal and laryngopharyngeal reflux. Oxford Medical Case Reports.

(7) Babiker R., Elmusharaf K., Keogh M.B., Saeed A.M. AO—Babiker, R.O. Effect of Gum Arabic (Acacia Senegal) supplementation on visceral adiposity index (VAI) and blood pressure in patients with type 2 diabetes mellitus as indicators of cardiovascular disease (CVD): A randomized and placebo-controlled clinical trial. Lipids Health Dis. 2018;17:56.

(8) Moghtaderi H, Sepehri H, Attari F. Combination of arabinogalactan and curcumin induces apoptosis in breast cancer cells in vitro and inhibits tumor growth via overexpression of p53 level in vivo. Biomed Pharmacother. 2017 Apr;88:582-594. 

error: Content is protected !!