guar guma
Guar-guar PHGG,  Vrste prebiotika

Šta je guar guma?

Guar guma se sreće u literaturi pod različitim imenima kao što su Goma Guar, Gomme de Guar, Guar flour, Indian Guar plant, Jaguar Gum, Cyamopsis psoraloides, Cyamopsis tetragonoloba, Cyamopsis tetragonolobus fiber, Farine de Guar, Fiber Alimentaire, Psoralea tetragono i dr.

Šta je guar guma?

U prehrambenoj industriji guar guma se koristi kao zgušćivač, ali se korisi i u losionima, kremama, pri tabletiranju u farmakoindustrijii i sl.

Guar prah se dobija iz semena indijske biljke Cyamoposis tetragonolobus. Po svom hemijskom sastavu, guar je polisaharid sastavljen od manoze i galaktoze, koje se ne vare u našem digestivnom traktu. Seme guara se ljušti i melje kako bi se dobio grublji ili finiji prah bele do sivkaste boje. Koristi se u proizvodnji prehrambenih proizvoda kao što su: kakao napitak, čokoladni napitak, hrana za odojčad i decu, mlečni proizvodi, sladoled, začini, umaci itd. Upotreba guara je dopuštena u ekološkoj proizvodnji hrane.

Šta je delimično hidrolizovani guar? 
(Partially hydrolyzed guar gum – PHGG)

Delimično hidrolizovana guar guma spada u 100% rastvorljiva dijetetska vlakna koja na prirodan način regulišu rad digestivnog trakta.

  • Napravljen je od guar gume (ekstrakt iz semena biljke guar, Ciamopsis tetragonolobus L.) i, podvrgnut hidrolizi.
  • PHGG ima nižu molekulsku težinu i niži viskozitet nego originalna guar guma.
  • PHGG je stabilan u toplim i hladnim tečnostima.
  • PHGG ne vezuje vodu.
  • PHGG je rastvorljiv na svim pH nivoima koji se obično javljaju u hrani ili pićima.

PHGG se koristi za lečenje dijareje, sindroma razdražljivih creva[1][2], inflamatornih procesa creva[3], dijabetesa, za snižavanje holesterola[4], sprečavanje pojave ’očvršćivanja arterija’ (ateroskleroza). Rastvorljiva dijetalna vlakna iz PHGG tako pozitivno utiču na celokupan digestivni aparat, povećanjem dobre bakterijske biomase i količine fekalne mase, a takođe i na različite metaboličke procese.

  • Ne izaziva nadimanje.
  • Ne izaziva zavisnost.
  • Potpuno se rastvara u tečnostima i hrani.
  • Bez ukusa je, boje i mirisa.
  • Bez glutena je, laktoze i fruktoze.
  • Pogodan je za trudnice, dojilje i decu od 3 godine!

PHGG dijetetska vlakna stimulišu rast intestinalne mikroflore.[5] Ona ulaze u debelo crevo nesvarena, gde služe kao prehrana (prebiotik) „dobrim“ bakterijama. U tim procesima fermentacije proizvode se masne kiseline s kratkim lancem (prvenstveno butirat), koje povoljno utiču na celokupnu crevnu floru, na funkcionalni kapacitet creva u celini i imuni sistem. Zdrava crevna flora je veoma važna jer se 70% našeg celokupnog imunog sistema nalazi u crevima. 

U svakodnevnom stresnom i brzom životu, nažalost, u ishrani najčešće bivaju zapostavljene namirnice kao što su povrće i proizvodi od celog zrna. Posledice te neuravnotežene ishrane mogu da budu tvrda stolica, težina u stomaku ili poremećena crevna flora. PHGG na prirodan način reguliše rad creva.

Šest glavnih razloga za upotrebu PHGG

  • Pozitivno utiče na crevnu floru – jer deluje preventivno i protektivno na stomačne tegobe, metaboličke bolesti.
  • Utiče pozitivno na mnoge bolesti – kao što su problemi u probavi (zatvor, dijareja), crevna flora nakon primene antibiotika i sl.
  • Usporava resorpciju šećera i masti – taj efekat je važan za dijabetičare i osobe sa poremećajima metabolizma masti, prekomernom telesnom težinom i oscilacijama glukoze u krvi.[6]
  • Obezbeđuje duži efekat sitosti – zbog dužeg vremena zadržavanja u crevima i odloženog pražnjenja želuca.
  • Ima pozitivan efekat na nivo glukoze u krvi – jer sprečava nagle skokove šećera u krvi održavajući tako nivo glukoze u krvi stabilnim duže vreme.
  • Smanjuje nivo holesterola –  time što pospešuje izlučivanje žučnih kiselina. Za novu formaciju žučnih kiseline potreban je holesterol, tako da nivo holesterola opada.

Primena PHGG

Tokom trudnoće i dojenja

Ženski organizam prolazi kroz velike promene tokom trudnoće. Hormonalne promene u trudnoći menjaju i metabolizam organa za varenje. Povećan hormon progesteron ima zadatak da zaštiti plod. Progesteron, međutim, usporava rada creva i tako ima direktan uticaj na organe za varenje.

Kako pomaže guar guma (PHGG)? Posebno tokom trudnoće i dojenja, PHGG pospešuje probavu na prirodan način. Rastvorljiva vlakna stimulišu varenje i održavaju zdravu crevnu floru. 

Mršavljenje

Mnoge studije su pokazale da rastvorljiva dijetetska vlakna imaju pozitivan uticaj na gubitak težine i stabilizaciju procesa slabljenja.

Kako pomaže guar guma (PHGG)? Rastvorljiva dijetetska vlakna u PHGG daju osećaj sitosti jer se hrana duže vreme zadržava u želucu. To dovodi do odloženog pražnjenja želuca tako da se šećeri i masti iz hrane sporije apsorbuju u krv. Time se smanjuje i lučenje insulina i nivo glukoze u krvi ostaje stabilan duži period nakon obroka, čime se smanjuje i apetit.

Stariji

U svakoj fazi života, telo je izloženo promenama – pa i u starosti. Te promene značajno utiču na varenje. U mlađim godinama creva su aktivnija, ali se ta aktivnost sa godinama smanjuje. Gastrointestinalni trakt radi sporije, crevna flora nije u potpunom balansu, osećaj gladi i žeđi je manje izražen. Posledice mogu biti nadutost, neredovna, tvrda stolica…

Kako pomaže guar guma (PHGG)? Rastvorljiva dijetetska vlakna PHGG promovišu rast „dobrih“ bakterija u crevima, čime značajno doprinose zdravoj crevnoj flori.[7]

Deca

Deca često prave svoj izbor hrane – ovo jedu, ono ne jedu. Ako bi mogli sami da odlučuju, pice, pomfrit, kečap bili bi svakodnevno na njihovom meniju. Rezultat je neuravnotežena ishrana, koja se često sastoji od mnogo slatkiša i masne hrane, siromašna u proizvodima od celog zrna, voća i povrća, što za posledicu ima nadimanje, tvrdu stolicu, disbakteriozu, dijareju. Roditeljima je teško da privole decu da jedu, posebno povrće.

Kako pomaže guar guma (PHGG)?
Rastvorljiva dijetetska vlakna PHGG eliminišu probleme sa varenjem, promovišu rast „dobre“ crevne flore. Rastvorljiva dijetalna vlakna su veoma važna posebno za decu jer kod dece postoje ograničenja u uzimanju medikamenata pri stomačnim tegobama.[8] [9] [10]

Dijareja

Tečne i česte stolice dovode do gubitka tečnosti i energije i mogu silno oslabiti telo za nekoliko sati. Uzroci dijareje mogu biti: infekcije, hormonalni poremećaji, stres, medikamenti, hronična i druga oboljenja. Dijareja se javlja kada su ispunjeni sledeći kriterijumi: više od tri stolice dnevno, stolica je tečna, količina stolice je očigledno povećana.
 
Kako pomaže guar guma (PHGG)? PHGG reguliše aktivnost creva na prirodan način. Rastvorljiva dijetetska vlakna u duobioti fermentiraju sa bakterijama u debelom crevu. Stvaraju se masne kiseline sa kratkim lancem, koje smanjuju pH vrednost creva. Nizak pH u crevima dodatno potiskuje rast patogenih bakterija. To je važno za restauraciju i održavanje funkcionalne crevne sluzokože. Osim toga, masne kiseline sa kratkim lancem stimulišu uzimanje vode i elektrolita u debelo crevo.[11] [12] [13] [14] [15] [16]

Opstipacija

Stres, nedostatak vežbanja u kombinaciji sa neadekvatnom ishranom pogoduju razvoju opstipacije (zatvora). Isto tako, iznenadne promene u životu, kao što su putovanja, dijete, emocionalni stres, operacije, mogu privremeno oslabiti funkciju digestivnog sistema.

Hronična opstipacija se javlja kada su ispunjena najmanje dva od navedenih kriterijuma: creva se prazne manje od tri puta nedeljno, stolica je veoma tvrda, za pražnjenje je potreban napor, osećaj nepotpunog pražnjenja.

Kako pomaže guar guma (PHGG)? Rastvorljiva dijetetska vlakna PHGG služe kao hrana crevnim bakterijama. Procesom razgradnje, to jest fermentacije dijetetskih vlakana, u crevima se oslobađaju blagotvorne masne kiseline s kratkim lancem. Zbog toga stolica postaje mekša, broj „dobrih“ crevnih bakterija raste, celokupna bakterijska masa se povećava. Ovi efekti uzrokuju povećanje obima, a time omogućavaju redovno pražnjenje creva.[17] [18]

Upotreba antibiotika

Boreći se sa bakterijama, antibiotici u crevima uništavaju i korisne bakterije. Iako se većina tih bakterija ubrzo nakon upotrebe antibiotika već u roku od nekoliko nedelja oporavi, nekada se desi da povratak u prvobitno stanje traje dugo, nekad čak i do pola godine.

Kako pomaže guar guma (PHGG)? Rastvorljiva vlakna PHGG prolaze nesvarena iz tankog u debelo crevu, služeći kao hrana „dobrim“ bakterijama creva, čime promovišu njihov rast. Razgradnjom dijetetskih vlakana uz pomoć bakterija smanjuje se i pH u crevima, što dodatno potiskuje rast patogenih bakterija. Najvažniji predstavnici „dobrih“ crevnih bakterija su laktobakterije i bifidobakterije. Povećan broj „dobrih“ bakterija u crevima inhibira rast „loših“.

Kako se koristi PHGG?

U oko 250 ml tečnosti ili oko 150 ml kašaste, odnosno kremaste hrane rastovoriti 5 g praška PHGG.
PHGG se može rastvoriti u vodi, kompotu, čaju, supi, mleku, kiselom mleku i svim acidofilnim mlečnim proizvodima. Može se umešati u pire krompir, varivo…

Korišćenje se preporučuje najmanje 3 nedelje, ako je potrebno i duže! Postepeno dozu od 5 g dnevno povećati do 15 g dnevno do kraja prve nedelje.

OPREZ: Nemojte ga mešati u jaka gazirana pića.
VAŽNO: Crevnoj flori treba vremena da se regeneriše. Prema tome, prvi efekti rastvorljivih dijetetskih vlakana se ne javljaju tek nakon nekoliko dana, zavisno od obrasca bolesti

Važna napomena: Ovaj članak je napisan na osnovu aktuelnih studija (u vreme objavljivanja), ali ne bi trebalo da se koristi za samodijagnozu ili samolečenje, tako da ne zamenjuje posetu lekaru. Uvek o bilo kojoj meri (bilo iz ovog ili drugog članka) najpre razgovarajte sa svojim lekarom.

© Fett frei All rights reserved

Autorski sadržaj tekstova sa sajta prebiotik.rs je pod zaštitom Zakona o autorskim i srodnim pravima.
Ukoliko želite da objavite deo tekstova sa www.prebiotik.rs potrebno je navesti izvor i link koji vodi ka originalnom članku.


[1] Parisi G.C., M. Zilli, M.P. Miani, M. Carrara, E. Bottona, G. Verdianelli, G. Battaglia, S. Desideri, A. Faedo, C. Marzolino, A. Tonon, M. Ermani, G. Leandro. High-fiber diet supplementation in patients with irritable bowel syndrome (IBS): a multicenter, randomized, open trial comparison between wheat bran diet and partially hydrolyzed guar gum (PHGG). Digestive Diseases and Sciences 2002; 47(8): 1697–1704

[2] Giaccari S., G. Grasso, S. Tronci, L. Allegretta, G. Sponziello, A. Montefusco, I.G. Siciliano, R. Guarisco, C. Candiani, S. Chiri. Partially hydrolyzed guar gum: a fiber as coadjuvant in the irritable colon syndrome. Clin Ter 2001; 152(1): 21–25

[3] de la Torre Mijan, B. de Mateo Silleras. The use of Partially Hydrolyzed Guar Gum (PHGG)-containing formulas in the treatment of Inflammatory Bowel Disease (IBD). Rivista Italiana di Nutrizione Parenterale ed Enterale 2003; 3: 105–111

[4] Minekus Mans, Mark Jelier, Jin-zhong Xiao, Shizuki Kondo, Keiji Iwatsuki, Sadayuki Kokubo, Martin Bos, Bertus Dunnewind, Robert Havenaar. Effect of partially hydrolyzed guar gum (PHGG) on the bioaccessibility of fat and cholesterol Biosc. Biotechnol. Biochem 2005; 69(5): 932–938

[5] Stewart Maria L., Vincenzo Savarino and Joanne L. Slavin. Assessment of dietary fiber fermentation: Effect of Lactobacillus reuteri and reproducibility of short-chain fatty acid concentrations Mol. Nutr. Food Res. 2009; 53: S114–S120

[6] Joanne L. Slavin, PhD, RD, and Norman A. Greenberg, PhD Partially Hydrolyzed Guar Gum: Clinical Nutrition Uses Nutrition 2003; 19:549–552

[7] Sariano C.V., K.D. Hibler, K. Maxey. Long-term fiber intervention program: reduction in enema use at a developmental care facility. Journal of the American Dietetic Association 2000s; 100(9): A82

[8] Lorentzen B., M. Houchin, J. Hind, A. Dhawan. The use of partially hydrolysed guar gum in children with short bowel syndrome Abstract AHP003. ESPGHAN 2010

[9] Alam N.H., R. Meier, H. Schneider, S.A. Sarker, P.K. Bardhan, D. Mahalanabis, G.J. Fuchs, N. Gyr. Partially hydrolyzed guar gum-supplemented oral rehydration solution in the treatment of acute diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2000 Nov; 31(5): 503–507

[10] Tuohy KM et al. The prebiotic effects of biscuits containing partially hydrolysed guar gum and fructo-oligosaccharides a human volunteer study. Br J Nutr, 2001

[11] Homann H., M. Kemen, C. Fuessenich, M. Senkal, V. Zumtobel. Reduction in diarrhea incidence by soluble fiber in patients receiving total or supplemental enteral nutrition. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition 1994; 18: 486–490

[12] Spapen H., M. Diltoer, C. Van Mladeren, G. Opdenacker, L. Suys, E. Huyghens. Soluble fiber reduces the incidence of diarrhea in septic patients receiving total enteral nutrition: a prospective, double-blind, randomized, and controlled trial. Clinical Nutrition 2001; 20(4): 301–305

[13] Rushdi T.A., C. Pichard, Y.H. Khater. Control of diarrhea by fiber-enriched diet in ICU patients on enteral nutrition: a prospective randomized controlled trial. Clinical Nutrition 2004; 23: 1344–1352

[14] Nakao Makoto, Yozo Ogura, Syousuke Satake, Izumi Ito, Akihisa Iguchi, Kenji Takagi, Toshitaka Nabeshima. Usefulness of Soluble Dietary Fiber for the Treatment of Diarrhea During Enteral Nutrition in Elderly Patients Journal of Clinical Nutrition 18: 35–39, 2002

[15] Nakamura S., R. Hongo, K. Moji, T. Oku. Suppressive effect of partially hydrolyzed guar gum on transitory diarrhea induced by ingestion of maltitol and lactitol in healthy humans. European Journal of Clinical Nutrition 2007; 61: 1086–1093

[16]

[17] Takahashi H., N. Wako, T. Okubo, N. Ishihara, J. Yamanaka, T. Yamamoto. Influence of partially hydrolyzed guar gum on constipation in women. J Nutr Sci Vitaminol 1994; 40: 251–259

[18] Patrick P.G., S.M. Gohman, S.C. Marx, M.H. DeLegge, N.A. Greenberg. Effect of supplements of partially hydrolyzed guar gum on the occurrence of constipation and use of laxative agents. Journal of the American Dietetic Association 1998; 98(8): 912–914

error: Content is protected !!